Kan Cannabisolie virkelig hjælpe på smerter?

Et af de emner, der har været til stor diskussion de seneste år, er Cannabis olie, den såkaldte CBD olie, der er kommet op som et af topemnerne i forbindelse med smerte- og symptomlindring hos flere forskellige sygdomspåvirkede. Der er dog stor uenighed på hver side af denne debat, da nogle politikere, læger og forbrugere modsætter sig, at Cannabisolien skulle have en effekt, og at det blot er endnu et trick for at få legaliseret produkter baseret på hamp planter i Danmark. Der findes da også flere forskellige Cannabis olier på markedet og man taler om en lovlig og en ulovlig én af slagsen, som tidligere nævnt snakkes der om CBD-olien som værende den lovlige, da denne ikke indeholder de euforiserende stoffer fra hamp planten som man finder i den ulovlige THC olie. På trods af heftige diskussioner er CBD-olie dog endnu ikke fuldt legaliseret i Danmark.

Det siger forbrugerne om Cannabisoliens smertelindrende egenskaber

Der er i mange lande blevet brugt cannabisolie, den lovlige CBD-variant, som smerte- og symptomlindrende middel i de seneste par år. Endnu er der ikke nogle konkrete videnskabelige resultater på, at olien skulle have en virkning på hverken symptomer eller smertelindring, dog er mange af de frivillige forsøgspersoner vilde med de resultater, som de forklarer at kunne mærke på deres egen krop. Dét man oftest hører i forbindelse med Cannabisolie og dennes egenskaber i forbindelse med sygdom, er at den lindrer nogle af de kraftige smerter man kan få i forbindelse med sklerose, og andre sygdomme, hvor der ellers udskrives recepter på morfinlignende præparater. Samtidig hører man også om denne olie i forbindelse med kræftpatienter, der bruger Cannabisolien til at holde styr på kvalme, reducere opkast og øge deres appetit i forbindelse med kemo- og strålebehandlinger, der tærer på kroppens kræfter.

Overvejelser for og imod legalisering af Cannabisolie i Danmark

Markerne med industrihamp blev allerede sået, da det første frø om legalisering af Cannabisolie blev sået i Folketingets sale. Dog må ejerne af disse plantager vente i spænding på at Cannabisolien for alvor legaliseres og fra januar 2018 må gives på recept fra enkelte læger i Danmark. Der har været stillet nogle forholdsregler op i forbindelse med produktionen af Cannabisolie i landet, denne må kun produceret på ét apotek til at starte med, hvilket kan give voldsomme problemer, når denne skal distribueres grundet formodninger om tyverier til eget brug og videresalg.

Den industrihamp, der benyttes til formålet er også stillet nogle særlige krav, her gælder det indholdet af euforiserende stoffer, der ikke må overskride en vis grænseværdi. Der er dog også nogle positive sider af sagen om legalisering af Cannabisolie i landet. Politikere og læger har lyttet til de forbrugere, der i forbindelse med sygdom har smuglet CBD-olie ind i landet, eller i nogle tilfælde selv har opkøbt det fra private, og ulovlige, sælgere indenlands. Samtidig følger man stærkt med i de smertelindrende studier, der udføres på området, hvorfor det til en begyndelse kun er sklerosepatienter, der får CBD-olien tilbudt.

Derfor jubler sygdomsramte forbrugere over den mulige legalisering af Cannabisolie

Som tidligere nævnt hører man oftest om de virkninger som sygdomsramte forbrugere af Cannabisolie oplever på egen krop ved dagligt at indtage få dråber af den klistrede tjærelignende olie. Disse virkninger er som tidligere nævnt smertelindring, kvalmestillende og appetitvækkende. Der er nogle helt klare grunde til, at de danske forbrugere nu jubler og krydser fingre for, at Cannabisolien i form af CBD-olie bliver legaliseret i landet, én af disse grunde er, at mange patienter med store smerter enten ikke kan tåle morfin, eller på sigt opbygger resistens, hvorfor CBD-olie kan bruges som smertelindrende i stedet.